Program

Ž. M. Lekler (1697 – 1794): Sonata za dve violine u e-molu, op. 3, br. 5
F. Teleman (1681 – 1767): Kanonski duet za dve violine u D-duru
A. Mocart (1756 – 1791): Klavirski kvartet u g-mollu, K. 478
Allegro
Andante
Rondo (Allegro)

*** 

 Alla zingarese
Ravel (1875 – 1937): Tzigane
Krajzler (1875 – 1962): La Gitana
Hajdn (1732 – 1809): Ciganski rondo iz Klavirskog trija br. 39 u G-duru
Brams (1833 – 1897): Rondo alla zingarese iz Klavirskog kvarteta br. 1
u g-mollu, op. 25

Žan Mari Lekler bio je francuski barokni violinista i kompozitor. Poznat je kao utemeljitelj francuske škole violine. Studirao je violinu i ples u Torinu, u Italiji, gde je jedno vreme i živeo. Po povratku u Francusku, nakon smrti prve žene, venčava se s Luiz Rusel koja se bavila graviranjem i koje je pripremila sva njegova dela za štampu. učestvovao je na tzv. duhovnim koncertima, koji su u to vreme bili veoma popularni. Bio je kapelmajstor Luja XV. Sam je dao ostavku na taj položaj, zbog nesuglasica na dvoru. Potom je službovao na dvorovima različitih velikaša, sve do svoje iznenadne smrti: izboden je u sumnjivom kraju Pariza gde je kupio kuću. Sumnja se da je delo izvršila njegova žena koju je netom napustio.

Georg Filip Teleman bio je nemački kompozitor i multi-instrumentalista. Bio je gotovo u potpunosti samouk, uprkos želji porodice da studira prava. On je, doduše, na Univerzitetu u Lajpcigu počeo studije, ali se ipak opredelio za muziku. Bio je kapelmajstor u Lajpcigu, Ajzenahu, Frankfurtu, da bi se konačno skrasio u Hamburgu. Sa J. S. Bahom, kojem je krstio sina, negovao je blisko prijateljstvo, a poznavao se i sa Hendlom. Za života je smatran jednim od najznačajnijih stvaralaca Nemačke. Bio je veoma plodan, a u svojim delima prihvatao je novine, pa se njegov opus smatra karikom koja spaja barok sa klasicizmom. Njegov muzički jezik pokazuje briljantnu sintezu nemačkog, francuskog i italijanskog stila. Budući da je bio odgovoran za brojne aspekte muzičkog života dok je bio kapelmajstor pet crkava u Hamburgu, ostavio je za sobom veliki broj kanona i drugih dela za unapređenje tehnike sviranja, između ostalog, i violine.

Mocart je porudžbinu za tri kvarteta dobio od izdavača Franca Antona Hofmajstera 1785. godine. Nakon završetka prvog, Hofmajster je odustao od ostatka zbirke, jer je smatrao da je partitura namenjena violini, violi, violončelo i čembalu prezahtevna i da se zato neće dobro prodavati. On je, naime, u jednom članku svog savremenika pročitao da ova muzika nije pisana za amatere izvođače, već za one koji su vrhunski instrumentalisti. Premda se u vreme kada je kvartet nastao još uvek koristio čembalo, Mocart je na umu imao „bečki klavir” pa se smatra da je izvođenje na modernom instrumentu prednost, barem kada je u pitanju ovo delo.

Tzigane je rapsodična kompozicija Morisa Ravela napisana kao porudžbina mađarskog violiniste Jeli Daranjija, kojem je i posvećena. Originalna instrumentacija je za violinu i klavir ili luteal, jednu vrstu hibridnog klavira čija se boja mogla menjati pritiskom na odgovarajuće pedale. Jedan od ovih registara podsećao je na cimbal, što je u ono vreme zvučno asociralo na romski foklor, te otud i naziv. Originalna partitura dela Tzigane uključila je instrukcije za menjanje registara, odnosno boja. Vremenom je, međutim, luteal izgubio na popularnosti, pa se delo izvodi na „običnom“ klaviru. U ovoj muzici, razume se, nema citata romskih melodija. Reč je više o egzotičnosti određenih zvučanja koja se vezuju za muziku Roma. Ravel je transkribovao ovu kompoziciju za violinu i orkestar. I jedna i druga verzija ne gube na popularnosti. La Gitana jer reč koja u španskom jeziku znači Romkinja. Fric Krajzler je napisao ovaj opus 1917. godine, prema arapsko-španskoj pesmi iz 18. veka. Kao i u svojim ostalim delima, i ovde je autor nastojao da predstavi solo instrument u što virtuoznijem svetlu. Ova kompozicija postoji i u orkestarskoj verziji, ali se koncertno veoma često izvodi uz klavir, kako je originalno i zamišljeno.

Hajdnov Klavirski trio br. 39 u G- duru, Hob. XV/25 nastao je 1795, za vreme Hajdnovog drugog boravka u Londonu . Posvećen je Rebeki Šreter s kojom je Hajdn bio u emotivnoj vezi. To je njegov najpoznatiji klavirski trio. Nadimak “ciganski” dobio je zbog poslednjeg stava, ronda, koji sadrži, prema tadašnjem ubeđenju, elemente „muzičkog stila mađarskih Roma“.

Bramsov Klavirski kvartet br. 1 u g-mollu op. 25 premijerno je izveden 1861. godine, u Hamburgu. Za klavirom je bila Bramsova bliska prijateljica Klara Šuman, udovica tada već preminulog kompozitora Roberta Šumana. Zbog svoje ritmičke i metričke kompleksnosti, poslednji stav, rondo alla zingarese, spada u neke od nazahtevnijih partitura ovog autora. Mađarski kompozitor Ernst fon Dohnanji preradio ga je u koncertni komad za klavir.

Fumika Mori (Fumika Mohri), violina
Godine 2012. Fumika Mori osvojila je prvu nagradu na Internacionalnom muzičkom takmičenju u Seulu, postavši tako najmlađa takmičarka i prva Japanka koja ju je osvojila. Tri godine kasnije osvojila je drugu nagradu na Internacionalnom takmičenju Premio Paganini i šestu nagradu na Takmičenju kraljice Elizabete. Takođe je osvojila treću nagradu na Internacionalnom muzičkom takmičenju u Montrealu 2019. Godine. Kao solistkinja, Fumika Mori nastupala je sa najznačajnim orkestrima u svetu kao što su Tokijski simfonijski orkestar, Korejski simfonijski orkestar, Minhenski kamerni orkestar, Nacionalni orkestar Belgije itd. Takođe, sarađivala je sa eminentnim umetnicima uključujući Ser Andraša Šifa, Abdela Ramanael Baha, Ilju Gringoltsa, Nobuko Imai, Tabeu Cimerman i Cujoši Cacumi. Debitovala je nastupom u koncertnoj dvorani Kioi u Tokiju 2016. godine. Studirala je kod Kaori Tajiri, Sačika Mizuno i Koičiro Harada. Godine 2014. stekla je Diplomu soliste na školi za muziku Toho Gakuen. Od 2015. Studirala je sa Mihaelom Martin na Akademiji Kronberg i na Visokoj školi za muziku i ples u Kelnu

Jukiko Uno (Yukiko Uno 1995), japanska violinistkinja, počela je da svira violinu sa četiri godine. Od osvajanja laureata na legendarnom takmičenju „Kraljice Elizabete” u Briselu 2019. godine, Uno se međunarodno etablirala kao nova zvezda. Dobitnica je brojnih takmičarskih nagrada, uključujući dvostruku prvu nagradu na Međunarodnom takmičenju violina „Andrea Postacchini“ u Italiji (2016, 2017), prvu nagradu na takmičenju violinista „Chengdu Guangia“ u Kini (2016), prestižnu nagradu „Paul Roczek Award 2020“, koja se dodeljuje za najizuzetniji talenat i za njenu muzičku posvećenost umetničkim ciljevima Univerziteta Mocarteum u Salcburgu. Njene nagrade uključuju i Prvu nagradu na Muzičkom takmičenju u Japanu, Prvu nagradu na Međunarodnom muzičkom festivalu „Gifu“, kao i mesto laureata i specijalnu nagradu na Međunarodnom takmičenju violina „Oleh Krisa“ u Ukrajini. Uno je nastupala kao solista sa Kraljevskim kamernim orkestrom Valonije, Belgijskim nacionalnim orkestrom, Novom japanskom filharmonijom Orchestra Filarmonica Marchigiana, Simfonijskim orkestrom Univerziteta Mocarteum, Orkestrom Festivala „St. Gellert”, Kamernim orkestrom iz Nagoje. Stipendista je „Yamaha muzičke fondacije“ za 2021. Trenutno je na master studijama iz oblasti Specijalizovanog solo muzičkog izvođenja, u klasi Rajnera Šmita na Muzičkoj akademiji u Bazelu (Švajcarska).

Jožef Bisak, viola
Jožef Bisak potiče iz muzičke porodice. Detinjstvo je proveo sa roditeljima, horskim pevačima, u Srpskom narodnom pozorištu. Svoju prvu violinu dobio je sa tri godine, a dvadeset godina kasnije polaže audiciju za mesto vođe viola Operskog orkestra Srpskog narodnog pozorišta. Tokom studija, zajedno sa svojim prijateljima, na čelu sa čelistom Markom Miletićem, reosniva orkestar Kamerata Akademika koji je vođen njihovim entuzijazmom i željom za izvrsnim kamernim muziciranjem danas postao Gradski kamerni orkestar Kamerata Novi Sad. Njegov profesionalni razvoj ide u nekoliko pravaca, osim u operskom i baletskom, usavršava se i u simfonijskom repertoaru tokom godina rada na mestu vođe viola u Vojvođanskom simfonijskom orkestru. Nakon položene audicije za solo violu RTV Slovenija, sledeća stanica je austrijski nagrađivani gudački kvartet Acies, sa kojima aktivno koncertira i snima od 2016. godine. Zajedno sa violinistima Robertom Lakatošem i Markom Josifoskim, a na predlog starog člana kvarteta, violončeliste, Dragana Đorđevića- Suzukija, reosnivaju kvartet Rubikon.

Marko Miletić, violončelo je vanredni profesor na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu, umetnički rukovodilac orkestra Kamerata Novi Sad, umetnički direktor Festivala NEO, kustos za klasičnu muziku pri Fondaciji Novi Sad 2022 Evropska Prestonica kulture. Redovne i master studije završio je na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu u klasi Imrea Kalmana, Artist Diplomu na Columbus Univerzitetu u SAD u klasi Wendy Warner. Nastupao je kao solista sa Vojvođanskim simfonijskim orkestrom, Simfonijskim orkestrom italijanske pokrajine Marke, Gudačima Svetog Đorđa, Kameratom Novi Sad, Subotičkim Simfonijskim Orkestrom, Simfonijskim orkestrom Akademije Umetnosti u Novom Sadu. Svirao resitale i koncerte kamerne muzike u Norveškoj, Francuskoj, Nemačkoj, Austriji, Mađarskoj, Kini, SAD, Italiji, BiH, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Poljskoj, Holandiji, Belgiji. Držao majstorske kurseve u Srbiji i Italiji. Osnivač je ansambla Čelons u sa svojim studentima i kolegama iz Kamerate, klavirskog trio Valmaro sa Robertom Lakatošem i Valentinom Nenaševom, i NEO Ansambla sa Julijom Hartig (violina), Aleksandrom Tasićem (klarinet) i Šinosuke Inugaijem (klavir). Nastupao je sa renomiranim svetskim umetnicima poput Romana Simovića, Vendi Vorner, Stefana Milenkovića, Ištvana Varge, Dmitrija Kouzova, Klaudija Vandelija, Ksenije Janković, Filipa Grinberga, Simon Lamsme. Koncepti koje postavlja na Festivalu NEO i u okviru programa Kamerate Novi Sad uvek su angažovani i donose najbolje od umetnika koje okuplja, zbog čega je uspeo da se izbori da klasična muzika dominira godinom kada se Novi Sad predstavio kao Evropska Prestonica Kulture. Važi za jednog od pokretača muzičkog života u Srbiji sa kojim rado sarađuju gotovo sve značajnije institucije kulture i umetnosti od Beogradske Filharmonije preko akademija, mreže kulturnih stanica i kulturnih centara.

Šinosuke Inugaj (Shinnosuke Inugai), klavir
Još od kako je započeo svoje muzičko obrazovanje kao četvorogodišnjak u Yamaha školi muzike, vrlo brzo je postalo jasno da Shinnosuke Inugaj (Hamamatsu, Japan, 1982) poseduje nesvakidašnji talenat. Ovo se potvrdilo kroz njegovo dalje školovanje. Sticanjem ogromnog repertoara u različitim stilovima klasične muzike, kao i u džezu i pop muzici, njegova kombinacija talenata postala je očigledna. Uz to pokazuje raskošnu sposobnost za improvizaciju, koja na njegovim koncertima dovodi do posebnih vrhunaca prilikom vedrih i gotovo komičnih završetaka nastupa.
Inugaj započinje svoje muzičko obrazovanje 2000. godine u „Toho Gakuen“ školi muzike u Tokiju. Kao najbolji učenik svoje generacije nastupa za japanskog cara u Carskoj palati. Slede usavršavanja u Evropi, od kojih je posebno značajno ono na Univerzitetu muzike i izvođačkih umetnosti u Frankfurtu, u klasi Katerine Vikers. Inugaj je dobitnik nagrada na mnogobrojnim nacionalnim i međunarodnim takmičenjima uključujući „Tokyo Music Competition“, „Jaen International Piano Competition“, i „Maj Lind Competition“ u Helsinkiju. Svojom interpretacijom Betovenovog Prvog klavirskog koncerta osvaja treću nagradu na Telekom Betoven takmičenju u Bonu, kao i prestižnu nagradu publike. Uspeh na ovom takmičenju obezbeđuje mu nastup na otvaranju festivala „Beethovenfest“ 2014. godine. Pored mnogih klavirskih resitala u Japanu, Evropi i u arapskim zemljama, Inugaj nastupa kao solista i sa renomiranim orkestrima. Takođe, smatran je za veoma uspešnog i pouzdanog partnera u kamernoj muzici. Šinosuke Inugaj održava masterklasove za mlade pijaniste širom Japana.

Šiori Kuvahara (Shiori Kuwahara) (Tokijo, 1995), kao tinejdžerka, postala je laureat tri prestižna japanska takmičenja. Nastupala je na TV i radio programu NHK. Nakon toga je nastavila svoju internacionalnu karijeru. Osvojila je drugu nagradu na 62. takmičenju “Maria Canals Barcelona” (Španija, 2016) i drugu nagradu i specijalnu nagradu na 68. takmičenju “Gian Battista Viotti” (Italija, 2017). Bila je pozvana da održi resitale širom Japana i u inostranstvu. Često je nastupala kao solista sa orkestrima i čuvenim dirigentima. Završila je studije na Univerzitetu umetnosti u Tokiju sa najvišim ocenama u klasi prof. Kei Itoh. Snimila je dela Prokofjeva za Warner Music Japan i GEIDAI. Trenutno studira kod prof. Klausa Hellwig na Solist master programu na Univerzitetu umetnosti u Berlinu. Dobitnik je stipendije The Ezoe Memorial Foundation.

Close Bitnami banner
Bitnami