O festivalu

neo festival

NEO festival (neklasični festival klasične muzike), održava se tokom leta na više lokacija širom Novog Sada, u cilju promocije klasične muzike na nesvakidašnji način, koristeći za to otvorene javne prostore (plato katoličke crkve imena Marijinog, Futoški park, Dunavski park, Bulevar Mihajla Pupina-prostor nekadašnjeg Korzoa, Salaši), ali i zatvorenih (dvorac Eđšeg, Gradska kuća, Sinagoga, KCNS, KCV „Miloš Crnjanski“). 

Ovo su samo neke od lokacija koje se tokom NEO festivala transformišu u koncertne dvorane, ali i prostore na kojima se održavaju Majstorski kursevi i internacionalno takmičenje klasične muzike.

Jedan od istaknutih ciljeva ovog festivala je projekat „Novi Sad Connection“. Reč je o orkestru sastavljenom od najboljih mladih muzičara bivših i budućih Evropskih prestonica kulture, kao i bratskih gradova Novog Sada, koji će nastati, raditi i razvijati se pod okriljem NEO festivala. Orkestar „Novi Sad Connection“ predstavlja svojevrsan legat festivala, i kao takav zaokružuje ideju na kojoj počiva strategija našeg grada kao Evropske prestonice kulture kroz moto 4 New Bridges – strategijom koja realizuje decentralzaciju kulture promocijom novih prostora, kulturne baštine, ugostiteljstva, kreativnih industrija, mladih ljudi, pomirenja i migracije.

Pažljivom selekcijom muzičara, dirigenata i odabirom izuzetnih solista, koncert majstora, ali i mentora, koji bi se našli na poziciji umetničkih rukovodilaca, svojevrsna su garancija respektabilnosti ovog orkestra, kao i festivala pod čijom će kapom orkestar nastupati.

Uz orkestar „Novi Sad Connection“ koji će biti trajno uvršćen u program festivala, tokom njegovog trajanja, u saradnji naših istaknutih muzičara sa gostima iz inostranstva, rađaju se različiti kamerni sastavi pod nazivom NEO ansambl. Ove talentovane muzičare koji dolaze iz različitih kultura, spaja kamerno delo, sa kojim će se upoznati tokom svog boravka u Novom Sadu, a koje će ih sasvim zbližiti, ne bi li na samom kraju festivala svoj posvećeni rad i ovo delo predstavili svim posetiocima festivala. NEO ansabl je kruna njihovog rada i talenta, ali i vrednosti koje zastupa festival NEO.

U postojanju ova dva sastava, nalazimo ogroman potencijal za buduću saradnju Novog Sada sa bivšim i budućim Evropskim prestonicama kulture.NEO festival je prilika da kroz moguća izvođenja dela klasične muzike u svakom od gradova iz kojeg dolaze renomirani umetnici koji ga zastupaju, Novi Sad kao grad osnivač, zauzme posebno mesto u istoriji Evropske prestonice kulture, a da sami ansambli koje je osnovao, nastave svoj život i nakon 2021. godine, kada će neki od budućih gradova preuzeti ovu laskavu titulu.

U okviru festivala, nastupaju i dva profesionalna orkestra: kamerni orkestar „Camerata Academica Novi Sad“ i simfonijski orkestar „Novi Sad 2021“ kao rezidencijalni orkestri NEO festivala.

Poseban akcenat u organizaciji festivala stavljamo na majstorske kurseve, čija priprema teče paralelno sa održavanjem koncerata. Naši mentori su gostujući renomirani muzičari i poznati pedagozi iz sveta klasične muzike. Na majstorske kurseve u sklopu NEO festivala mogu se prijaviti kandidati iz čitavog sveta. Oni će biti otvoreni i za publiku festivala.

Poseban deo festivala posvetili smo deci iz predškolskih ustanova. Programom prilagođenim njihovom uzrastu, upoznajemo mališane sa postojanjem i funkcijom različitih instrumenata, i klasičnom muzikom uopšte. Na ovaj deo festivala posebno smo ponosni, jer na ovaj način otvaramo izbor i mogućnosti novim naraštajima, gde mogu izabrati da postanu deo sveta klasične muzike, ili da bar ovaj muzički žanr uvrste u svoj.

Završni koncert festivala podrazumeva nastup orkestra sa jednim od velikih imena klasične muzike, ili mladim umetnikom koji se posebno istakao svojim talentom na glavnoj festivalskoj bini.

Festival NEO osmišljen je kao majstorski kurs za orkestarske muzičare, najmlađe talente i mlade umetnike iz čitave Evrope, a kao poseban vid edukacije za publiku koja će uživati u vrhunskom izvođenju dela klasične muzike i predavanjima prilagođenim njima. 

Ovakav koncept u sprezi sa novim tehnologijama, oživljavanjem prostora scenskim i svetlosnim efektima, ali i mapiranjem novih prostora uz prigodnu scenografiju, opravdava njegov neklasični format.

Close Bitnami banner
Bitnami