GUDAČI SVETOG ĐORĐA

Petak, 17. jun 2022.

20 časova

Kulturna stanica Svilara, Novi Sad

Gudači svetog Đorđa

Program: Šostakovič

Program

D. Šostakovič: Kamerna simfonija u c molu, opus 110a

Gudači svetog Đorđa

Kamerni orkestar Gudači Svetog Đorđa osnovan je 1992. godine na inicijativu bivših učenika Škole za muzičke talente iz Ćuprije i profesora Petra Ivanovića. Od osnivanja do danas više generacija najeminentnijih umetnika činile su ovaj jedinstveni beogradski kamerni ansambl. Trenutni sastav Gudača čine asistenti, docenti, vanredni i redovni profesori na muzičkim fakultetima u zemlji, članovi Beogradske filharmonije, profesori srednjih muzičkih škola, studenti osnovnih, master i doktorskih umetničkih studija.

Prva nagrada na Međunarodnom takmičenju Muzičke omladine u Beogradu 1996. godine ostvarena pod umetničkim rukovodstvom profesora Petra Ivanovića doprinela je da ovaj ansambl postane jedan od najznačajnijih orkestara u zemlji. Iste godine, Gudači Sv. Đorđa su pozvani da održe koncert u Londonu povodom 50-ogodišnjice UNICEF-a.

Na poziv i preporuku prof. Ivanovića, od 2006. do 2011. god. uloga muzičkog direktora orkestra bila je poverena violinisti svetskog renomea Gordanu Nikoliću. Muzički maraton pod nazivom Music challenge, na kom su sa Gordanom Nikolićem u ulozi soliste i umetničkog rukovodioca izvedeni svi Mocartovi koncerti za violinu i Simfonija br. 29 u A duru, nagrađen je Nagradom Grada Beograda za najuspešniji koncert u 2006. godini. Koncert Gudača sa violinistom Romanom Simovićem, održan u Kolarčevoj zadužbini 15. novembra 2011. godine proglašen je za Koncert godine od strane časopisa Muzika Klasika.

Koncerte Gudača Sv. Đorđa pratile su nepodeljene simpatije publike i visoke ocene stručne javnosti u zemlji i inostranstvu. Pored objavljenih kritika, trajni zvučni zapisi za radio i televiziju kao i 18 izdatih kompakt diskova verodostojno dokumentuju umetničke rezultate orkestra.

Gudači za sobom imaju preko 1600 koncertnih nastupa u zemlji i inostranstvu. Njihov repertoar obuhvata brojna dela iz različitih stilskih epoha- od baroka do savremene muzike. Redovno izvode i kompozicije srpskih autora, među kojima su brojne i one koje su posvećene ovom ansamblu, kao i dela kamerne muzike u aranžmanima za gudački orkestar. Njihov muzički profil, posvećenost i entuzijazam stvorili su srdačne veze sa solistima, dirigentima i kompozitorima.

U okviru orkestra postoji i radi više kamernih sastava koji su ostvarili veliki broj koncerata nastupajući i na eminentnim domaćim festivalima (Međunarodna tribina kompozitora, BELEF, KOMA i dr).

Od značajnijih turneja i gostovanja ističu se ona u Velikoj Britaniji, Holandiji, Nemačkoj, Švedskoj, Ukrajini, Rusiji, Mađarskoj, Italiji, Austriji, Sloveniji, Makedoniji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. Gudači redovno nastupaju na renomiranim festivalima: BEMUS, NOMUS, BELEF, NIMUS, Ohridsko leto, Interfest Bitolj, Mokranjčevi dani, Budva grad teatar, Sarajevski festival, Međunarodna tribina kompozitora, KOMA i dr.

Kamerni orkestar Gudači Sv. Đorđa 2022. godine obeležava 30 godina od osnivanja ansambla, što ga ujedno čini i najstarijim aktivnim ansamblom ovog tipa u zemlji. Ovaj značajan jubilej, kako za orkestar tako i za Republiku Srbiju, Gudači će obeležiti serijom koncerata u Beogradu i gradovima Srbije, a u planu su i gostovanja u inostranstvu.

Close Bitnami banner
Bitnami