Program

G. Kurtág/Pilinsky Janos: Gérard de Nerval

J. S. Bach: Suite für Violoncello solo Nr. 1 G-Dur BWV 1007

Prelude
Allemande
Courante
Sarabande
Menuet I & II 
Gigue

 

G.  Kurtág: In Memoriam Ferenc Wikheim

Bach: Suite für Violoncello solo Nr. 2 d-Moll BWV 1008

Prelude
Allemande
Courante
Sarabande
Menuet I & II
Gigue

 

G.  Kurtág: Jelek II, Op. 5b – Signs I

Bach: Suite für Violoncello solo Nr. 3 C-Dur BWV 1009

Prelude 
Allemande
Courante
Sarabande
Bourree
Gigue

 – Pause – 

G. Kurtág: Az Hit (Faith)

Bach: Suite für Violoncello solo Nr. 4 Es-Dur BWV 1010

Prelude 
Allemand
Courante
Sarabande
Bourree I + II
Gigue

 

G. Kurtág: Árnyak (Shadows)

Bach: Suite für Violoncello solo Nr. 5 c-Moll BWV 1011

Prelude
Allemande
Courante
Sarabande
Gavotte I & II
Gigue

 

G. Kurtág: Jelek II, Op. 5b – Signs I

Bach: Suite für Violoncello solo Nr. 6 D-Dur BWV 1012 

Prelude
Allemande
Courante
Sarabande
Gavotte I & II
Gigue

 

Žan Gijen Keras (Jean-Guihen Queyras)

Radoznalost, raznovrsnost i čvrst fokus na muziku karakterišu umetnički rad Žana Gijena Kerasa. Bilo na sceni ili na ploči, potpuno se doživljava umetnikova strastvena posvećenost muzici, čija skromna i nepretenciozna obrada partiture odražava njenu jasnu, neiskrivljenu suštinu. Unutrašnje motivacije kompozitora, izvođača i publike moraju da budu u skladu jedni sa drugima kako bi se došlo do izuzetnog koncertnog iskustva. Ovaj interpretativni pristup, Žan Gijen Keras naučio je od Pjera Buleza (1925-2016), sa kojim je uspostavio dugu umetničku saradnju. Ova filozofija, pored besprekorne tehnike i jasnog, angažovanog tona, takođe oblikuje pristup Žana Gijena Kerasa svakom nastupu i njegovu apsolutnu posvećenost samoj muzici.
Njegovi pristupi ranoj muzici (saradnja sa Baroknim orkestrom Freiburg i Akademijom za ranu muziku u Berlinu) i savremenoj muzici su podjednako temeljni. Svirao je svetske premijere dela, Ivana Fedela, Gilberta Amija, Bruna Mantovanija, Majkla Džerela, Johanesa Marije Stoda, Tomasa Larčera i Tristana Miraja Pod dirigentskom palicom kompozitora, snimio je Koncert za violončelo, Petera Etveša kako bi obeležio njegov 70. rođendan u novembru 2014. godine.
Keras je jedan od osnivača ansambla Arcanto Quartet i deo proslavljenog trija sa Izabel Faust (violina) i Aleksandrom Melnikovim, pored Aleksandra Taroa, redovnih korepetitora. Takođe je sarađivao sa stručnjacima za zarb (iranski peharski bubanj) Bijanom i Kejvanom Čemirani, na mediteranskom programu.
Svestranost u njegovom stvaranju muzike dovela je do toga da mnoge koncertne dvorane, festivali i orkestri pozivaju Žan Gijena da bude “Artist in Residence” (Concertgebouw - Koncertna dvorana u Amsterdamu, Festival d’Aix-en-Provence, Muziekcentrum Vredenburg (Utreht), De Bijloke (Gent) i Orkestar filharmonije u Strazburu).
Žan Gijen često nastupa sa renomiranim orkestrima poput Filadelfijskog orkestra, Simfonijskog orkestra Bavaraskog radija, Kamernog orkestra “Maler”, Pariskog orkestra, Londonskog simfonijskog orkestra, Gewandhausorchester iz Lajpciga , Orkestar “Tonhale” iz Ciriha. Sarađivao je sa dirigentima Ivanom Fišerom, Filipom Herevegom, Janik Nezet Segenom, Fransoa Gzavije Rotom, Ser Džonom Eliotom Gardinerom i Ser Rodžerom Noringtonom.
Diskografija Kerasa je vrlo impresivna. Njegovi snimci Koncerata za violončelo Elgara, Dvoržaka, Šolera i Amija objavljeni su uz pohvale kritike. Kao deo projekta “Harmonia Mundi”, posvećenog Šumanu, snimio je kompletna Klavirska trija sa Izabelom Faust i Aleksandrom Melnikovom. Istovremeno snimio je Koncert za violončelo, Šumana sa Frajburškim baroknim orkestrom pod vođstvom Kasada. Snimak “THRACE - Sunday Morning Sessions“ istražuje, u saradnji sa braćom Čemirani i Sokratisom Sinopoulosom (lira), ukrštanje savremene muzike, improvizacije i mediteranske tradicije. U 2018. godini su objavljena dva veoma cenjena snimka sa delima Karla Filipa Emanuela Baha i Antonija Vivaldija, a zatim zajednički snimak sa Aleksandrom Taroom (klavir), 2020. godine.
Najznačajniji događaji u sezoni 2021/22 uključuju pozive Pariskog orkestra, Kamernog orkestra Evrope, Simfonijskog orkestra iz Berlina, ansambla “Resonanz”, kao i koncerte sa Aleksandrom Taroom, Aleksandrom Melnikovom i Izabel Faust, kao i koncertne turneje u Japanu, Severnoj i Južnoj Americi.
Keras je profesor na Univerzitetu muzike u Frajburgu i umetnički je direktor Festivala Rencontres Musicales de Haute-Provence u Forkalkijeu. Svira na instrumentu Đofreda Kape iz 1696. godine, koji pripada Mécénat Musical Société Générale.


Close Bitnami banner
Bitnami