Braća Teofilović sa gostima

Detalji koncerta

26. 6. 2024.
Gradska koncertna dvorana
20 časova
Prodaja ulaznica na sajtu Gigstix-a i njihovim prodajnim mestima
Promo cena od 50% popusta za studente, učenike i penzionere traje do 17. juna

*pri kupovini promo karata treba pokazati na uvid studentski indeks, đačku knjižicu ili penzionersku karticu.

 

BRAĆA TEOFILOVIĆ sa gostima:
Maja Radovanlija, gitara
Nebojša J. Živković, marimba
Boban Bjelić, harmonika

30 godina umetničkog rada

Program

Stari napevi i melodije zabeleženi na teritoriji Srbije, Severne Makedonije, Kosova, Bosne i Hercegovine i Dalmacije

Dobrodošli na 8. izdanje festivala NEO! Glasovi otvaranja NEA biće glasovi braće Teofilović. Ove godine navršava se 30 godina njihovog umetničkog rada, a jedan od najvažnih gradova u njihovoj karijeri jeste naš Novi Sad. Prvi izlazak u svet bio je na CIRCOM festivalu regionalnih televizija u Norveškoj 1997. kada su nastupali uz RTV Novi Sad,, prvi CD sniman je u Studiju M u Novom Sadu. Četvrti CD sniman je u crkvi Sv. Juraja na Petrovaradinu. Nezaboravni koncerti u Sinagogi i u Srpskom narodnom pozorištu samo su neki od razloga zašto Teofilovići svoju jubilarnu godišnjicu obeležavaju sa renomiranim gostima, perkusionistom Nebojšom Jovanom Živkovićem, akordeonistom Bobanom Bjelićem i gitaristkinjom Majom Radovanlijom baš u Novom Sadu, na NEU! Pozivamo vas 26. juna u Gradsku koncertnu dvoranu u 20 časova da na Svečanom otvaranju NEO festivala čujete magiju Teofilovića koja traje punih 30 godina!
Karte po ceni od 1000 dinara mogu se kupiti na svim prodajnim mestima GIGSTIXa.
Čekamo Vas!

Biografije

Ratko i Radiša Teofilović su jedinstveni izvođači drevne srpske i balkanske vokalne muzike. Muzika Teofilovića sažima vekove tradicionalnog muzičkog nasleđa i ozrcava duh celokupnog regiona. Mnoge od pesama koje Ratko i Radiša izvode bile su skrivene duboko u kolektivnom pamćenju naroda, neke gotovo zaboravljene ili sačuvane samo u fragmentima. Teofilovići su tragali za njima, pronalazili ih i vraćali u život, darujući im ponovo izvorna značenja i emocije, uz visoko individualizovani umetnički pristup i savremene uticaje. Njihovi aranžmani i interpretacije odišu dubokim poštovanjem ne samo prema prošlosti, već i sadašnjosti i, naravno, budućnosti i nikoga, zaista nikoga, ne ostavljaju ravnodušnim. Održali su veliki broj koncerata u gotovo svim velikim gradovima Evrope, Japanu, Americi, nastupajući u nekim od najznačajnijih koncertnih sala sveta, kao što su The Kennedy Center (Washington, DC), The Hall of Honor, (Canadian Parliament, Ottawa), The Franz Liszt Concert Hall (Budapest), The Tchaikovsky Concert Hall (Moscow), The Vienna Konzerthaus-Mozartsaal (Vienna), kao i na velikim svetskim festivalima poput World Performing Arts Festival (Osaka), the Sziget festival (Budapest), the Estivoce Festival (Corsica), Canti di tradizioni (Sardinia) i dr. „Glasovi stoleća”, „umetničke ikone”, „umetnički vrhunac čitavog festivala” samo su neki od naslova i utisaka međunarodnih novinara i organizatora njihovih koncerata.

Nebojša Živković (1962) prvi je srpski koncertni marimbista i ujedno jedan od najpoznatijih marimbista sveta koji deluje kao koncertni umetnik. Rođen je u Sremskoj Mitrovici, a od 1980. godine živi i radi u Nemačkoj. Završio je srednju muzičku školu „Isidor Bajić“ u Novom Sadu. Studije muzike sa predmetima Kompozicija, Udaraljke i Muzička teorija diplomirao je na muzičkoj Akademiji u Manhajmu, Nemačka. Postdiplomske studije (magistratura) završio je na Državnoj visokoj muzičkoj školi u Štutgartu, Nemačka. Sa preko 300 izvođenja svojih kompozicija godišnje u do sada preko pedeset zemalja, Živković je verovatno danas najizvođeniji srpski kompozitor u svetu. Znatan broj njegovih opusa postao je standardni deo repertoara brojnih marimbista i perkusionista celog sveta (Trio per uno, Ultimatum 1, Ilijaš). Od 2010. godine Živković je vanredni profesor udaraljki na Akademiji umetnosti Univerziteta u Novom Sadu. Istovremeno, od 2012. godine redovni je profesor udaraljki na konzervatorijumu u Beču, Austrija, koji od 2015. godine nosi ime „Univerzitet za muziku i umetnost grada Beča“ ("Musik und Kunst Universität der Stadt Wien"). Živkovićeva marimba je „Stradivari“ među marimbama: jedinstveni instrument po narudžbini specijalno izrađen za njega u fabrici Jamaha, u Japanu, u jednom jedinom primerku.

Boban Bjelić, akordeonista (Čačak) završio je Srednju muzičku školu „Stanković” u klasi prof. V. Vuković Terzić. Diplomirao je i magistrirao studije harmonike na Akademiji muzike „Gnjesinih” u Moskvi, u klasi prof. F. Lipsa (1992). Na istoj akademiji diplomirao je opersko-simfonijsko dirigovanje u klasi prof. P. Landoa (1995). Dobitnik je stipendije za mlade umetnike Fondacije „Ivo Pogorelić”. Pobednik je Saveznog takmičenja učenika i studenata muzike Jugoslavije (Prva -specijalna nagrada) i Laureat internacionalnog takmičenja za harmoniku „Grand Prix de l’Accordion” u Francuskoj. Kao solista i kamerni muzičar koncertirao je širom regiona, kao i u Francuskoj, Belgiji, Rusiji, Litvaniji, Italiji, Nemačkoj, Holandiji, Engleskoj i Latinskoj Americi. U ansamblu sa poznatim francuskim pijanistom Fransoaom Reneom Dišablom nastupa širom Evrope. Kao solista nastupao je sa orkestrom Beogradske filharmonije, Kamernim orkestrom Gudači Svetog Đordja, Kamernim orkestrom Crne Gore, orkestrom Ruske akademije nauka „Borodin”, Nacionalnim simfonijskim orkestrom Perua. Snimao je za radio i televizijske stanice. Angažovan je kao profesor harmonike u srednjoj Muzičkoj školi ”Stanković” u Beogradu, docent na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu, gostujući profesor na Muzičkoj akademiji na Cetinju i na Akademiji muzike u Temišvaru.

Maja Radovanlija, gitara (Jugoslavija, Srbija, SAD) studirala je klasičnu gitaru u istočnoj Evropi i Blumingtonu, Indiana. Sarađivala je s muzičarima u različitim žanrovima pri čemu se posebno interesuje za improvizaciju u balkanskoj tradicionalnoj muzici i eksperimentalnu muziku. Maja Radovanlija je osvojila brojne nagrade na festivalima klasične gitare i takmičenjima u bivšoj Jugoslaviji i Bugarskoj, a pohađala je i majstorske kurseve i radionice za klasične muzičare zainteresovane za improvizovanu i savremenu muziku. Neki od projekata i ansambala sa kojima ova renomirana gitaristkinja redovno sarađuje su ansambl Szilard Mezei, Kvartet gitara iz Mineapolisa, ansambl Studio 6, duo gitara/flauta Linda Chatterton-MRadovanlija, improvizovani muzički kolektiv Satu Jiwa, Mirandola ansambl, projekta Waking the Oracle i mnogi drugi. Poslednjih godina se posebno interesuje za izvođenje aranžmana balkanskih pesama, kao i za implementaciju improvizacije u svoje izvođenje. Maja Radovanlija živi u Mineapolisu gde predaje gitaru i drži kurseve za improvizaciju na Školi muzike Univerziteta u Minesoti od 2011. godine.

Lokacija

Close Bitnami banner
Bitnami