BETOVEN MARATON

*u saradnji sa Evropskom prestonicom kulture

Nedelja, 26. jun 2022.

Dirigent:  Gabrijel Felc 
Solisti:
Anna Malesza-Kutny, sopran
Michaela Selinger, mecosopran
Young Woo Kim, tenor
Robert Bork, bas
Slovački filharmonijski hor

Program: Betoven

Program

Beogradska i Dortmundska filharmonija naizmenično će izvoditi osam simfonija, od jutarnjih do večernjih sati, sa više pauza, u prvoj Gradskoj koncertnoj dvorani u istoriji Novog Sada.

„Betoven maraton” će kulminirati izvođenjem čuvene Devete simfonije u d molu, op.125 i „Ode radosti”, u čast Evrope i evropskih tekovina, koje će biti realizovano kao veliki koncert na otvorenom, 26. juna u 20.22 časova .

Ulaz na koncert na otvorenom je slobodan, dok se ulaznice za koncerte u Gradskoj koncertnoj dvorani prodaju, za svaki od četiri koncerta posebno, i dostupne su u celokupnoj prodajnoj mreži Gigs Tix, kao i na njihovom sajtu. Cena karte za jedan koncert, za prvih sto ulaznica, biće 1700 dinara, a paket 3+1 (jedna besplatna ulaznica na tri kupljene) važi za kupovinu u okviru svakog pojedinačnog koncerta.

Betovenova muzika, a posebno Deveta simfonija sa Šilerovim stihovima „Ode radosti”, predstavlja ideal ujedinjenosti čovečanstva. Istovremeno, kao himna Evrope, povezuje narode Starog kontinenta kao jedan od najpoznatijih primera evropske muzičke baštine. Sama Betovenova muzika predstavlja koncept mira, ali i zajedništva jer, u istorijskom smislu, prvi put je jedno simfonijsko instrumentalno delo dobilo „pojačanje” u vidu glasova — solističkih i horskih.

„Betoven maraton” je deo programskog luka Tvrđava mira, jednog od osam programskih lukova Evropske prestonice kulture 2022. godine, koji promoviše kulturu mira i kritički promišlja o uzrocima i posledicama ratnih sukoba.

10.00 časova
 Simfonija br. 1 u C duru, op. 21,  
Simfonija br. 2 u D duru, op. 36
 / izvodi Dortmundska filharmonija

12.30 časova
Simfonija br. 3 “Eroika” u Es duru, op. 55
Simfonija br. 4 u B duru, op. 60
/ izvodi  Beogradska filharmonija

15.00  časova
Simfonija br. 5 u c molu, op. 67
Simfonija br. 6 “Pastoralna” u F duru, op.68
/ izvodi Dortmundska filharmonija

17.30 časova
Simfonija br. 7 u  A duru, op. 92
Simfonija br. 8 u F duru, op. 93
/ izvodi Beogradska filharmonija

Beogradska filharmonija

Dortmundska filharmonija

Slovački nacionalni hor

Close Bitnami banner
Bitnami